Aquest és el missatge principal que ha llançat darrerament Olivier de Schutter, el relator especial de les Nacions Unides pel Dret a l'Alimentació (podeu veure la notícia en aquest
enllaç)
Referent a aquesta afirmació és bo indicar que es tracta d'una crida a un problema que s'ha convertit en una epidèmia global: el sobrepès i la obesitat afecten a més persones en el món que la fam o la desnutrició. Increïble, però cert si mirem les últimes xifres de l'Organització Mundial de la Salut referents a aquests casos: si 800 milions de persones passen gana al món, hi ha 1400 milions que pateixen sobrepès i obesitat. És més, el 65 % de la població mundial viu en països on hi ha més morts per menjar de més que per menjar de menys, o dit d'un altra manera, ens morim de malaties relacionades amb els mals hàbits alimentaris.
Malgrat el tabac continua sent el principal factor de risc associat a la mortalitat, els mals hàbits alimentaris han esdevingut importants perquè actualment afecten a més persones que mai. Ara, no fumem, ni bevem alcohol, potser fem exercici, però mengem malament i això està passant factura a la nostra salut. I no obstant, no es tan difícil canviar els mals hàbits alimentaris per uns altres de més saludables, amb evidents i ràpids beneficis per a la salut.
Una de les conclusions que destaca Olivier de Schutter en el seu informe és que els Governs han invertit grans esforços en proveir als seus habitants de més energia en forma de calories (la ingesta energètica a Espanya l'any 2011 era de 2482 kcal/ persona i dia) , però sense preocupar-se de la naturalesa d'aquestes calories. I és que avui en dia, i sobretot en els països desenvolupats, hi ha un excès de calories en forma de greixos saturats i trans, i sucres, als que també es podria afegir un alt consum de sal.
El relator de les Nacions Unides torna en aquesta ocasió a apuntar les possibles solucions que haurien de prendre els Governs per revertir la situació: gravar amb més impostos els productes menys saludables, regular els aliments rics en greixos, sucres i sal; limitar la publicitat de la denominada comida basura, canviar els subsidis agrícoles que afavoreixen uns certs productes enfront d'altres, i fomentar la producció local i sostenible perquè els consumidors tinguin accès a productes frescs, saludables i nutritius.
Si som el que mengem, hem de parar atenció a l'alimentació que seguim, amb consciència i responsabilitat. No esperem que els Governs comencin a aplicar mesures perquè el temps corre i cada dia s'ha de menjar. Costa molt poc menjar bé, bo i ben fet.