dijous, 12 de febrer del 2015

Piràmide de l'activitat física

Un estil de vida saludable és aquell que inclou una dieta equilibrada acompanyada d'una activitat física freqüent. Doncs bé, per ajudar a desenvolupar aquesta activitat física també existeixen unes directrius que, a mode similar a les recomanacions dietètiques en forma de piràmide alimentària, aquestes també es descriuen gràficament en una piràmide: la de l'activitat física. Vegem dos exemples: 



I anem a explicar què volen dir.

Aquelles activitats físiques que han de constituir la base de la piràmide són les que ens permeten portar un estil de vida actiu. Per tant, són activitats físiques quotidianes com caminar, pujar escales, desplaçar-se en bicicleta, feines de jardineria, que s'han de practicar diàriament.


En el segon esglaó trobem les activitats aeròbiques. Es tracta d'exercicis físics d'ntensitat baixa, però de duració contínua. Ens permeten fer un entrenament de resistència, amb la qual cosa augmentar la nostra  capacitat cardiovascular i pulmonar.  Podríem citar esports de resistència, com el ciclisme o la natació. L'activitat hauria de durar de 30 a 60 min. per sessió amb una repetició de  3- 5 vegades a la setmana.

Les activitats anaeròbiques són les següents que apareixen en l'ascensió de la piràmide. Es tracta d'exercicis físics de força i flexibilitat, com el ioga o body pumpMitjançant treball de la fortalesa muscular i estiraments dels músculs ens permetran guanyar agilitat, to muscular i flexibilitat. La seva metodologia es basaria en sèries amb una  freqüència  de 2 vegades a la setmana.

I en la punta de la piràmide només hi resta la nul·la activitat, és a dir, activitas sedentàries, com desplaçar-se en cotxe o bé estar palplantat davant l'ordinador.
  
La pràctica d'activitat física esdevé un altre ingredient indispensable en el compost que és una vida saludable i plena. No només les persones amb problemes de pes haurien de fer activitat física, sinó totes i amb qualsevol edat. I sense oblidar de seguir una dieta equilibrada, que les dues piràmides no estan renyides!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada