Hi ha la creença molt repetida (i ja se sap que per molt repetir-se no significa que sigui veritat) de què és dolent menjar enciam per sopar perquè (i aquí hi ha vàries versions, amb la qual cosa s'ensorra per si sola la idea del seu perjudici), engreixa, reté líquids o bé simplement crea malestar. Res més lluny de la realitat. Anem cas per cas.
L'enciam engreixa per la nit: Si no engreixa durant el dia, per què ho farà durant la nit? O en tot cas engreixa en ambdós casos. Absurd. Si en engreixar volem dir acumular greix, només cal observar la quantitat de greix que aporta un inofensiu enciam. Es tracta, no obstant, d'un aliment de baixa densitat calòrica i amb nutrients interessants, com vitamines, minerals i antioxidants.
L'enciam reté líquids: En tot cas serà al revés, perquè té un efecte diürètic (elimina líquids) a causa del seu contingut en potassi. Un altra cosa és que en l'amanida on el prenem hi afegim força sal com a condiment, la qual sí reté líquid. Això es pot arreglar no afegint sal o substituint-la per espècies aromàtiques.
L'enciam crea malestar a la nit: Aquí algú o alguna pot estar d'acord per haver tingut una mala experiència, però això no generalitza. L'enciam, com qualsevol verdura, conté fibra de naturalesa insoluble. Aquesta es digereix lentament i la seva fermentació per la flora intestinal origina gasos que poden provocar pesadesa i sentir-se inflat/da. Pot passar. Llavors, es recomana a aquelles persones que experimenten símptomes que quan en mengin eliminin les parts més fibroses, com el tronc blanc, i que, com a bon hàbit dietètic, facin l'últim àpat unes 3 hores abans d'anar a dormir per permetre acabar la digestió.
El meu consell és que si no teniu cap inconvenient de prendre enciam que ho feu a qualsevol hora i en qualsevol lloc, perquè és un aliment saludable i que, sobretot al vespre, pot ajudar a agafar la son gràcies a un component anomenat lactucina, la qual té un efecte sedant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada