Per tal de facilitar el seguiment d'una dieta correcta a la població, els organismes oficials en matèria de salut i alimentació dels diferents països utilitzen el sistema d'informació basat en racions d'aliments. Una ració és defineix com la quantitat comestible i crua d'aquell aliment que sol consumir habitualment la població d'aquella zona a la qual van dirigides les recomanacions. Així, les guies d'alimentació, com les piràmides alimentàries, mostren les racions dels diferents grups d'aliments que es recomanen consumir diàriament per assegurar el compliment d'una dieta equilibrada.
A continuació es mostra en una taula les racions d'aliments recomanades per a la població espanyola que estableix la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) (podeu descarregar la taula aquí) i en la qual s'ha afegit al costat de cada ració la quantitat en pes/volum/unitats que representa depenent de l'aliment. Les racions i les quantitats expressades són per a una persona adulta saludable sense necessitats especials
A continuació es mostra en una taula les racions d'aliments recomanades per a la població espanyola que estableix la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) (podeu descarregar la taula aquí) i en la qual s'ha afegit al costat de cada ració la quantitat en pes/volum/unitats que representa depenent de l'aliment. Les racions i les quantitats expressades són per a una persona adulta saludable sense necessitats especials
Grup
d’aliments
|
Freqüència
|
Quantitat
|
Cereals , derivats i tubercles
|
4 a 6 racions/dia preferentment integrals
|
60-80g de pasta, arròs
40-60g de pa
150-200g de patata
|
Verdures
|
≥2 racions/dia
|
150-200g
|
Fruites
|
≥ 3 racions/dia
|
120-200g
|
Llet i derivats
|
2 racions/dia màxim
|
200-250ml llet
2 iogurts
40-60g formatge curat
80-125g formatge fresc
|
Carn, peix, ous
|
3 a 4 racions de cada/ setmana
2 peix blau/setmana |
100-125 g de carn
125-150g de peix
2 ous
|
Llegums
|
2 a 4 racions/setmana
|
60-80 g
|
Oli
|
3 a 5 racions/dia
|
10g
|
Fruits secs
|
3 a 7 racions/setmana
|
20-30g
|
Aigua
|
6-8 vasos/dia
|
1,5-2 L
|
I per ajudar a fer-se una idea de la grandària que representa cada ració, a continuació una col·lecció de fotos amb els pesos corresponents.
Pa blanc-60g- |
Patata-200g- |
Formatge curat-40g- |
Oli d'oliva-10g- |
Carn de vedella-125g- |
Llet-250ml- |
Avellanes-20g- |
Tomàquet-170g- |
Mongetes verdes-200g- |
MArgarina-10g- |
Taronja-250g- |
Macarrons-60g- |
Peix-150g- |
Fesols-80g- |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada