divendres, 27 de desembre del 2013

El terme "light"

A propòsit d'una conversa mantinguda amb un bon amic en la qual va sorgir la popular expressió, no per a referir-se al suculent plat que teníem davant, sinó a qualsevol producte alimentari d'aquests que ara omplen les prestatgeries dels comerços d'aliment, descobrim què significa.

El terme light o lite (lleuger) és una declaració nutricional contemplada en el Reglament Europeu 1924/2006  i que s'usa per a indicar aquell producte alimentari que conté, com a mínim, un 30% menys d'un o més nutrients en comparació amb el producte alimentari convencional. En el cas del micronutrients (vitamines i minerals) la reducció és d'un 10%, i pel sodi (o sal) s'admet un 25%. Cal a dir, que és obligatori mencionar a quin nutrient se li ha restat presència. Així, podem trobar pel que fa a macronutrients:
  • Light pel que fa a grasses saturades. El contingut de greixos saturats i trans és com a mínim un 30%  inferior al producte convencional i, a més, el contingut total de grasses trans és igual o inferior al del producte convencional.
  • Light pel que fa a sucres Conté menys quantitat de sucres o aquests s'han substituït per edulcorants, cosa que causa una reducció de sucres de com a mínim el 30% en comparació al producte convencional.  
Es pot comprovar que el terme light fa referència tant al contingut d'un nutrient, cas del sodi, com al valor calòric, cas de restar nutrients energètics com greixos o sucres. Ara bé, no cal confondre light amb baix contingut en greixos. A tall d'exemple dir que existeix la margarina light, per bé que conté un 30% menys  de calories que la seva equivalent convencional, les grasses, no obstant, continuen representant el 40% del producte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada