dilluns, 23 de desembre del 2013

Consum alimentari i estat nutricional a Espanya

A raó del meu treball final de màster a la UOC centrat en l'estudi del consum alimentari i l'estat nutricional d'Espanya i Veneçuela us ofereixo les conclusions que se'n desprenen en el cas d'Espanya:


  • Les fonts vegetals de la dieta espanyola només aporten el 46.8 % de l’energia total i estan representades per hortalisses, llegums, tubercles, cereals i fruites. Tot i així, resulta que la varietat d’hortalisses és limita a uns pocs productes, i el mateix passa amb les fruites. Dels tubercles, gairebé l’únic representant és la patata, i dels cereals el pa de blat. El consum de llegums és molt baix si el comparem amb Veneçuela. Seria necessari, llavors, augmentar el consum de cereals, preferiblement integrals; hortalisses, fruites, llegums i fruits secs de la dieta.
  • El 53.2% de l’energia prové de fonts animals, amb la carn i derivats, el peix, la llet i derivats, i els ous com a representants. El consum de carn és elevat i inclou la carn de pollastre, de porc, de vedella, salsitxes i embotit; mentre que la llet, els ous de gallina i el peix que estigui disponible en el mercat són els exponents principals dels altres grups. Aquests grups aporten la majoria de proteïnes de la dieta i amb un elevat valor biològic, però també contribueixen al greix de la dieta amb greixos saturats i colesterol. Com a conseqüència d'això es recomana prendre aquells aliments amb menys greix, com carn de conill i/o llet desnatada.  
  • Les begudes no làctiques, com les begudes alcohòliques, els refrescs i les gasoses, representen una part important de la dieta i seria convenient reduir el seu consum perquè aporten calories buides. Es podrien substituir per infusions, sucs naturals, brous i, evidentment, aigua.  
  • La ingesta de greix de la dieta espanyola, 42 % de l’energia total, està per sobre de les recomanacions nutricionals (màxim del 35%)  Els principals responsables del greix de la dieta són les carns grasses, embotits i la brioixeria.
  • La contribució dels hidrats de carboni a la dieta espanyola és baixa no arribant a les recomanacions nutricionals. Caldria augmentar la presència d'hidrats complexes, consumint, per exemple, cereals, llegums i tubercles.  
  • Hi ha un 20% dels hidrats de carboni de la dieta espanyola que s’ingereixen en forma de sucres. Es fa peremtori disminuir la seva ingesta perquè són motiu de càries, sobrepès i obessitat. 
  • Vist que la dieta espanyola mostra desequilibris, s'insta a una recuperació de la dieta mediterrània perquè és una alimentació rica, variada i saludable que afavoreix una alimentació equilibrada.
  • La prevalença de sobrepès i obesitat en la societat espanyola augmenta amb l’edat  i els homes presenten taxes superiors en la majoria de les franges d’edat.
  • A Espanya més de la meitat de la població adulta pateix excés de pes i el mateix succeeix amb un 44,5% dels infants espanyols de 6 a 9 anys. L'excés de greix i de sucre dins la dieta és la principal causa i, per tant, caldria disminuir el consum d'aliments que en contenen.
  • Les principals causes de mort a Espanya són les malalties cardiovasculars i el càncer, cosa que correspon a les primeres causes de defunció en els països desenvolupats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada