A raó del meu treball final de màster a la UOC centrat en l'estudi del consum alimentari i l'estat nutricional d'Espanya i Veneçuela us ofereixo les conclusions que se'n desprenen en el cas d'Espanya:
- Les
fonts vegetals de la dieta espanyola només aporten el 46.8 % de l’energia total i estan
representades per hortalisses, llegums, tubercles, cereals i fruites. Tot i
així, resulta que la varietat d’hortalisses és limita a uns pocs productes, i
el mateix passa amb les fruites. Dels tubercles, gairebé l’únic representant és
la patata, i dels cereals el pa de blat. El consum de llegums és molt baix si el comparem amb Veneçuela. Seria necessari, llavors, augmentar el consum de cereals, preferiblement integrals; hortalisses, fruites, llegums i fruits secs de la dieta.
- El 53.2% de l’energia prové de fonts animals, amb la carn i derivats, el peix, la
llet i derivats, i els ous com a representants. El consum de carn és elevat i inclou la carn de pollastre,
de porc, de vedella, salsitxes i embotit; mentre que la llet, els ous de gallina i el peix que
estigui disponible en el mercat són els exponents principals dels altres grups. Aquests grups aporten la majoria
de proteïnes de la dieta i amb un elevat valor biològic, però també contribueixen al greix de la dieta amb
greixos saturats i colesterol. Com a conseqüència d'això es recomana prendre aquells aliments amb menys greix, com carn de conill i/o llet desnatada.
- Les begudes no làctiques, com les begudes alcohòliques, els refrescs i les gasoses, representen una part important de la dieta i seria convenient reduir el seu consum perquè aporten calories buides. Es podrien substituir per infusions, sucs naturals, brous i, evidentment, aigua.
- La
ingesta de greix de la dieta espanyola, 42 % de l’energia total, està per sobre
de les recomanacions nutricionals (màxim del 35%) Els principals responsables del greix de la dieta són les carns grasses, embotits i la brioixeria.
- La
contribució dels hidrats de carboni a la dieta espanyola és baixa no arribant a
les recomanacions nutricionals. Caldria augmentar la presència d'hidrats complexes, consumint, per exemple, cereals, llegums i tubercles.
- Hi ha
un 20% dels hidrats de carboni de la dieta espanyola que s’ingereixen en forma
de sucres. Es fa peremtori disminuir la seva ingesta perquè són motiu de càries, sobrepès i obessitat.
- Vist que la dieta espanyola mostra desequilibris, s'insta a una recuperació de la dieta mediterrània perquè és una alimentació rica, variada i saludable que afavoreix una alimentació equilibrada.
- La
prevalença de sobrepès i obesitat en la societat espanyola augmenta amb l’edat i els
homes presenten taxes superiors en la majoria de les franges d’edat.
- A
Espanya més de la meitat de la població adulta pateix excés de pes i el mateix
succeeix amb un 44,5% dels infants espanyols de 6 a 9 anys. L'excés de greix i de sucre dins la dieta és la principal causa i, per tant, caldria disminuir el consum d'aliments que en contenen.
- Les
principals causes de mort a Espanya són les malalties
cardiovasculars i el càncer, cosa que correspon a les primeres causes de
defunció en els països desenvolupats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada