dijous, 19 de febrer del 2015

Alcohol i salut

Es porta molt temps sentint-se que un consum moderat d'alcohol pot ser bo per a la salut. Prendre, sobretot una cervesa, o bé una copa de vi al dia, poden tenir beneficis en la salut cardiovascular. Qui no ha rebut alguna vegada aquest missatge, fins i tot des d'una guia sanitària? I  un servidor, amb una trajectòria dilatada en nutrició al darrere, també ha estat impregnat amb aquesta idea. Doncs bé, a resultes d'un recent estudi per validar aquest fet s'ha vist que els saludables efectes de l'alcohol s'havien sobrevalorat i magnificat, i que amb els nous resultats sembla que no existeix una correlació positiva. 

L'estudi publicat al British Journal of Medicine (1) posa en evidència a través d'un estudi de 10 cohorts prenent mostres representatives de la població anglesa i segons sexe i grup d'edat (entre 50-64 anys i ≥ 65 anys) que no s'aprecien beneficis si es compara amb persones no bevedores.  L'estudi només observa un lleuger descens de mortalitat en dones consumidores d'alcohol majors de 65, però que no és significatiu. Aquest mateix estudi també extreu en les seves conclusions que els mencionats avantatges de consumir alcohol d'altres estudis podien ser deguts a biaixs en la selecció de les persones de la mostra, obviant altres factors que podien ser clau per oferir resultats positius: com el nivell socioecnòmic, o be l'estil de vida dels subjectes de l'estudi.  En aquest darrer estudi, no obstant, s'han contemplat i s'han tingut en compte per valorar els resultats. 

La revelació dels inexistents beneficis saludables de l'alcohol ha de ser, com han dit alguns professionals de la salut, un motiu per no recomanar prendre alcohol, encara que sigui amb moderació. I és que l'alcohol és, i no hi ha dubte, una substància tòxica que augmenta la tensió arterial, potencia la malaltia cardiovascular i provoca danys hepàtics. 

Un altre motiu per replantejar-se el consum, en aquest cas de vi, està en el seu contingut de resveratrol. Aquesta molècula està associada a poderosos efectes antioxidants que ajuden a evitar el deteriorament cel·lular i retardar l'envelliment. No obstant, cal apuntar que aquests beneficis s'han obtingut in vitro i que no s'ha pogut provar dins un consum alimentari habitual (2). I per si fos poc, la presència de resveratrol en el raïm (pell i pinyols) està condicionada a l'infecció de la vid. El resveratrol és un molècula sintetitzada per la vid en resposta a una infecció fúngica, així que com més exposada a atacs de fongs , més resveratrol conté el raïm resultant. Això no passa si la vid rep fungicida per part del cultivador. Un tractament que sol ser habitual en el cultiu de la vid per evitar la malmesa de la collita com és lògic. Menys infecció, també menys resveratrol per tant (3)

Ara bé, que no s'hagi de començar a prendre alcohol, especialment, en joves, no significa que aquelles persones que ja en prenen amb moderació l'hagin de deixar.  L'alcohol pot ser compatible amb una dieta equilibrada i un estil de vida saludable. Aquests dos últims han de ser els pilars pels quals guiar-nos per preservar la nostra salut. I si  ho desitgem, i repeteixo que no és obligatori, podem saborejar alguna copa de vi o cervesa perquè com diu Jaume Castell i Abellà en el seu llibre (4): "L'home és l'únic animal que és capaç de menjar per gaudir, tots els altres s'alimenten, almenys sembla que és així; també és l'unic animal que beu sense set, quan tragueja un got de vi"

BIBLIOGRAFIA

(1) All cause mortality and thecase for age specific alcohol consumption guidelines: pooled analyses of up to10 population based cohorts

(2) Beber alcohol no es bueno para la salut 

(3) 25 amazing facts about food
  











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada