Avui en dia l’alimentació és
considerada un factor important de l’estat de salut. Sabem del cert que el
tipus de dieta que duguem pot influir en el desenvolupament de patologies. La
seva acció, per si sola, és capaç de determinar el nostre benestar físic i
mental.
Degut a què l’alimentació
juga un paper essencial en la preservació de la salut , s’esdevé una obligació
el seu control. Portar una dieta que ens aporti tots aquells requeriments
necessaris i optimitzi les nostres capacitats és l’objectiu. Però com podem
conèixer quins són aquests requeriments? Mirant cap el passat.
Som un complex sistema viu
que està organitzat com a resultat de milions d’anys d’evolució en els quals
s’han succeït incomptables assaigs amb resultats moltes vegades negatius. Aquesta
sistema de prova i error ha anat perfilant els mecanismes d’obtenció de
l’energia i dels nutrients dels aliments, i el seu posterior aprofitament amb
el màxim de rendiment i eficiència. D’aquesta manera, i d’una manera
inconscient per nosaltres com a ésser racional, el nostre cos ha esdevingut un infalible
mestre en el complex procés de la nutrició.
Per altra banda, la
interacció amb l’alimentació durant el transcurs de la nostra evolució com a
ésser viu ha generat algunes capacitats biològiques que ens caracteritzen com a
espècie. Un exemple és el consum de peix blau, el qual és ric en àcids grassos
omega 3 i 6, i la seva relació amb l’augment del nostre volum cerebral.
Les neurones, que composen enterament
el nostre cervell, contenen en les seves membranes àcids grassos poliinsaturats
de cadena llarga: àcid araquidònic
(omega 6) i DHA (omega 3) que no podem sintetitzar, i per tant s’han d’ingerir
a través de la dieta. Aquestes molècules estan presents en aliments animals, i
especialment en aquells d’origen aquàtic (peixos, mol·luscs, crustacis) Doncs
bé, el gran salt evolutiu que van experimentar els homínids passant dels 450 cm3 de volum
cerebral de l’Australophitecus afarensis
als 900 cm3 de l’Homo
ergaster s’ha atribuït a la dieta
rica en animals aquàtics adoptada pels nostres ancestres homínids.
I és que, segons els
registres fòssils, el gènere Homo va aparèixer en la zona geogràfica de la vall
del Rift, a l’Àfrica oriental. Una regió rica en llacs, i per tant en fauna aquàtica. Sembla ser que
una alimentació basada en aquests aliments rics en àcids grassos de cadena llarga i proteïnes d’alta qualitat va proveir als nostres ancestres dels components
necessaris per facilitar l’expansió cerebral. I el fet de disposar d’una font
inesgotable d’aquests nutrients feu prescindible desenvolupar la capacitat de
síntesi de les molècules, com sí que ha succeït amb altres animals, i això fa
que siguin uns nutrients essencials de la dieta. Està més que comprovat que una
adequada ingesta d’àcids grassos poliinsaturats durant la gestació del fetus és
fonamental per assegurar un correcte desenvolupament del cervell.
Si molts registres
paleontològics semblen donar la raó a aquesta teoria de l’expansió cerebral
gràcies al consum d’animals aquàtics, d’altres paleoantropòlegs proposen una
altra teoria en la qual l’alimentació també és responsable. Segons aquests
mateixos estudiosos, l’augment del volum encefàlic és una conseqüència del
descobriment del foc.
No se sap exactament quan l’ús
del foc va ser habitual com a instrument per la transformació dels aliments,
però l’avantatge nutritiu que representa és molt evident. La cocció dels
aliments, com és sabut, modifica la textura dels aliments crus fent-los més
masticables i digeribles. Però segons els defensors de la teoria del foc el més
important és que, per una banda, la cocció implica un estalvi de temps en
preparar el menjar i assimilar-lo, amb la qual cosa els homínids disposaven de
més temps per dedicar-lo, precisament, a una altra activitat molt laboriosa com
és la caça, i així proveir-se de més carn. I per altra banda , la cocció
allibera més energia i nutrients, deixant-los biodisponibles per la seva
absorció. Així que, disposar de més
temps per la caça d’animals, font de
proteïnes d’alta qualitat i àcids grassos poliinsaturats, i una major biodisponibilitat
d’aquests nutrients de la carn gràcies a la seva cocció, fou el motor que va
empènyer el salt evolutiu que va representar l’augment del volum cerebral.
Tant una teoria com l’altre
estan d’acord en què la possibilitat de disposar de més nutrients en la dieta va
permetre la nostra evolució. Vist així la frase som el que mengem, tindria més
sentit reformulada d’aquesta manera: som
el que hem menjat durant la nostra història evolutiva.
BIBLIOGRAFIA
Campillo Álvarez, José Campillo. El mono obeso. Barcelona: Crítica, 2010.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada