Massa sovint sentim
a anomenar aquestes substàncies com a components dins els productes alimentaris que es comercialitzen: amb antioxidants, ric amb antioxidants,
conté antioxidants. Sembla ser que només els productes alimentaris
comercials continguin aquestes substàncies. I, després, cal veure la idea amb
la que s’associen aquestes substàncies perquè sigui tan convenient afegir-les.
Si prestem atenció també a les explicacions que vénen dels fabricants d’aquells
productes podem sentir coses com: els
antioxidants prevenen l’envelliment, els antioxidants ajuden a combatre el dany
cel·lular, els antioxidants redueixen el colesterol, els antioxidants combaten
els radicals lliures, etc. Amb
aquests beneficis tant excel·lents no és estrany que ens omplin els prestatges
amb productes enriquits d’antioxidants, no fer-ho podria estar posant en risc
la nostra salut sembla.
A banda d’aquest
discurs de màrqueting anem a veure què realment són aquestes substàncies i el
que són capaces de fer per la nostra salut
segons els recents estudis científics.
Què són els antioxidants?
Els antioxidants
són un grup variat de molècules, és a dir, amb estructures i propietats físico-químiques
distintes, però que tenen la capacitat d’impedir o limitar el dany que causen
els radicals lliures.
Els radicals
lliures són molècules que es generen naturalment en el nostre cos a causa de la
transformació dels aliments en energia, i mitjançant la participació de
l’oxigen, el qual és una de les principals substàncies oxidants de la
naturalesa. Altres fonts de radicals lliures són els raigs de Sol, el fum del
tabac, l’alcohol, la contaminació atmosfèrica, etc.
Com hem dit, la
font principal és l’oxidació dels aliments, generant radicals lliures amb un
poder oxidant molt superior a l’oxigen. Aquests radicals lliures, llavors,
amenacen d’oxidar altres molècules alterant la seva estructura i causant pèrdua
de la seva funció original, cosa que pot arribar a causar disfuncions greus.
Entre les molècules diana més destacades hi ha les partícules LDL, la seva
oxidació està relacionada amb processos d’aterosclerosi, i el ADN, podent resultar en mutacions.
El cos al llarg de
l’evolució ha desenvolupat estratègies per reduir el impacte d’aquests radicals
lliures i disposa d’un arsenal de substàncies que s’encarreguen de lluitar
contra elles. En molts casos, aquests antioxidants són enzims propis que tenen
la funció de destruir els radicals lliures, cas del glutatió, i en d’altres són
substàncies incorporades a través de la dieta de les quals el cos treu profit
de les seves propietats antioxidants: vitamina E, beta- carotè, vitamina C,
licopè, etc.
Els antioxidants prevenen malalties?
Se sap que els
radicals lliures estan involucrats en el desenvolupament de malalties del cor,
alguns càncers, Alzehimer, i degeneració de la visió. I s’ha observat que
persones amb una dieta que contingui aliments rics amb antioxidants, com
fruita, verdures, cereals integrals, presenten menors riscs de desenvolupar les
malalties cròniques relacionades amb els radicals lliures. No obstant, i a
diferència dels missatges que tant els fabricants de productes alimentaris
enriquits amb antioxidants com els fabricants de suplements d’antioxidants s’esforcen a dir, no s’ha demostrat que un
consum purificat d’aquests substàncies antioxidants tingui un benefici clar envers
la salut. I no tan sols no hi ha evidències a favor, sinó que alguns estudis
han relacionat la ingesta de suplements de beta-carotè en l’aparició de càncer
de pulmó en fumadors(1) En d'altres casos, s'ha vist que un consum d'antioxidants pot ser contraproduent per la regeneració de la pell durant la joventut (2)
Això vol dir que no hauríem de prendre suplements antioxidants de forma lliure i sense límit, i que cal fer més estudis i de més llarga durada, ja que els saludables
efectes que s’associen poden trigar a veure’s reflectits en alguns contextos. Un exemple és el cas
d’un estudi de seguiment de persones que
prenien beta-carotè durant 18 anys. El resultat fou una reducció en la
degeneració cognitiva dels participants(3)
Cal ser sempre
escèptics amb els missatges que provinguin de la publicitat i dels mitjans de
comunicació en els quals es donen per fet propietats saludables associades a
productes fets pels mateixos que financen aquestes campanyes de
màrqueting. Per tal de demostrar si una
tesi és certa o no, ja s’encarrega la ciència.
I tornant al tema dels
antioxidants, si volem prendre’n tan sols hem de dur una dieta variada on no hi
faltin les verdures, la fruita, cereals integrals, tots ells amb substàncies
antioxidant presents de forma natural.
Antioxidants
|
Aliments presents
|
Vitamina E
|
Oli d’oliva, fruits secs, verdures, cereals
integrals
|
Vitamina C
|
Taronges, maduixes, kiwis, verdures
|
Beta-carotè
|
Pastanagues, verdures fulla verda, blat de
moro, préssecs, albercocs
|
Vitamina A
|
Ous, fetge, làctics enters, peix
|
Seleni
|
Ous, carn , peix
|
Manganès
|
Fruits secs, verdures, cereals integrals,
llegums
|
Zinc
|
Ostres, fetge, nous, cereals integrals
|
Licopè
|
Tomàquets, síndria, pebrots vermells, aranges
|
Zeaxantina
|
Blat de moro, rovell ou
|
Astaxantina
|
Salmó, truita de riu, algues
|
Luteïna
|
Rovell ou, verdures fulla verda
|
BIBLIOGRAFIA
(1)Albanes D, Heinonen OP, Taylor PR, et al.
Alpha-tocopherol and beta-carotene supplements and lung cancer incidence in the
alpha-tocopherol, beta-carotene cancer prevention study: effects of base-line
characteristics and study compliance.
J Natl Cancer Inst. 1996; 88:1560-70.
(2) C. Velarde, M et al. Pleiotropic age-dependent effects of
mitochondrial dysfunction on epidermal stem cells.PNAS. 2005; vol.112 núm. 33; 10407–10412
(3)Grodstein F, Kang JH, Glynn RJ, Cook NR, Gaziano JM. A randomized
trial of beta-carotene supplementation and cognitive function in men: the
Physicians’ Health Study II. Arch
Intern Med. 2007; 167:2184–90.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada