En l'anterior entrada s'ha parlat de la qualitat nutricional de la llet processada. Vist que la llet és un aliment ric en nutrients, l'objectiu era veure si es produïa una pèrduda important dels nutrients durant el tractament tèrmic. I amb estudis a la mà ha quedat demostrat que no es podia considerar haver un deteriorament nutricional, encara que sí hi ha canvis físics i químics que alteraven les seves característiques organolèptiques (veure entrada)
Altrament, el processament comporta un augment del temps de conservació de la llet i, per damunt de tot, aconseguir un aliment segur per la salut, car amb el procés eliminem possibles patògens.
Malgrat tot el dit anteriorment, sorgeix la pregunta de si la llet representa encara un problema de risc per la salut degut a una possible contaminació amb productes veterinaris i altres. I és que és evident que en una producció industrialitzada de llet hi ha un ús autoritzat de substàncies sanitàries, les quals acaben formant part de la composició final. Conté la llet hormones, antibiòtics, medicaments? Representen un risc per la salut?
Per tal de respondre, ens remetrem al resultat de les anàlisis a aliments que realitza periòdicament l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) . Es tracta d'un control sanitari a nivell europeu per tal d'assegurar que els aliments no superin els límits màxims de residus establerts per cada contaminant.
Si algú vol saber com s'estableixen aquests límits, pot consultar el document aquí. Com apunt, dir que aquests nivells ofereixen un elevat marge de seguretat perquè es té en compte l'efecte toxicològic de la substància, entre d'altres.
En el darrer informe publicat per l'EFSA (dades de 2016) amb els resultats per diversos aliments, podem veure el nombre de mostres analitzades , i la quantitat de dites mostres que han superat els límits màxims de residus. I en el cas de la llet, s'aprecia que de les quasi 24.000 mostres analitzades, tan sols un 0.16% superava els màxims permesos. Deixant, per tant, un 99.84% de mostres que passaven el control. La qual cosa no significa estar lliures de contaminants, només que aquests es trobaven en quantitats que no posaven en risc la salut.
Per una millor interpretació dels resultats, els components analitzats són els següents:
- Hormones (A1 a A4): No es detecta cap mostra persobre els límnits
- Antibiòtics (A6 i B1): Només un 0.06% de les mostres excedia els límits
- Pesticides i altres (B2a a B3f): Entre 0 i 0.6 % de les mostres excedia els límits
En resum, la llet, com altra aliment, ha de complir unes garanties sanitàries per poder ser consumit i d'aquesta manera no representi un risc per la salut dels consumidors. La llet és susceptible de contenir residus dels productes veterinaris usats en els tracatments a les vaques, així com altres contaminants presents en l'ambient. El control passa perquè aquestes substàncies no excedeixin els límits màxims fixats, els quals s'estableixen amb marges de seguretat per organismes oficials. I la llet, com es veu en els resultats, és un aliment que compleix amb la seguretat vist el gran nombre de mostres per sota dels límits.
No obstant, i com a reflexió, la llet no deixa de ser un aliment que conté contaminants, i que , malgrat la seva ingesta habitual no suposi un dany immediat per la salut, pot haver una possible sinergia o efecte còctel dels contaminants, o un efecte tòxic a llarg temps a falta d'estudis més complets. Però la qüestió no és exclusiva de la llet, la majoria d'aliments presenten el mateix problema de la contaminació. Si el motiu de no consumir llet és la presència de contaminants, el mateix hauriem d'aplicar a altres aliments. I, llavors, es pot afirmar d'algun aliment totalment lliure de contaminants?
El que cal és que estiguem tranquils i, sense temor, prioritzem consumir aliments amb el mínim de processament requerit, i confiant amb els controls de seguretat alimentaria com una garantia pels consumidors, a falta d'altres alternatives viables per resoldre aquest problema de contaminació.