dijous, 21 de maig del 2020

Consultori d'alimentació: vitamina C i la seva estabilitat


Dubte: Es perd la vitamina C tan ràpidament després de tallar o exprimir al fruita?

Les presses, que sempre ens han donat o ens hem imposat per beure un suc de taronja amb el temor de perdre la valuosa vitamina C, s'han acabat finalment, i a partir d'ara podrem prendre'ns la dosi de vitamina amb més calma.

Segons varis estudis, l'estabilitat de la vitamina C es pot mantenir fins a 12 hores posteriors a la manipulació de la fruita. Així que encara que no ingerim la vitamina C al moment podem conservar-la per un altre moment, sempre que la conservació es faci correctament, i el més recomanable és refrigerar el producte perquè les baixes temperatures ajuden en aquest sentit.

 Un estudi del 1998  ja mostrava amb proves aquesta durabilitat de la vitamina C. L'estudi  Effects of home-based food preparation practices on the micronutrient content of foods  assenyala com la vitamina C roman constant fins a 12h hores després, tant en una amanida de fruita trossejada com en un suc de taronja exprimit.


Els valors que interessen són la presència de C-AA (àcid ascòrbic) i C-DHA (àcid dehidroascòrbic), aquesta últim la versió oxidada de la vitamina C amb igual activitat metabòlica.  Doncs bé, com es veu en en l'amanida de fruita (taula 5) la presència de la vitamina C com àcid ascòrbic està absent des del principi, mentre la concentració de la  forma oxidada (C-DHA) roman inalterable  fins a 12 hores després de successives analítiques. La diferència amb el suc de taronja (taula 6) és   la presència constant de totes dues formes de vitamina C (C-AA i C-DHA) fins a les 12 h. Recordar que ambdues formes de vitamina C són funcionals pel cos.

Aquesta prova sembla definitiva com apunta la Revista Española de Nutrición Humana y Dietética,    Recomendaciones de manipulación doméstica de frutas y hortalizas para preservar su valor nutritivo on exposa la mateixa conclusió.


Ara no hi ha excusa per prendre vitamina C a qualsevol hora!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada