dimarts, 22 d’abril del 2014

Per què els esquimals, que tradicionalment no mengen fruita ni verdura, tampoc desenvolupen l'escorbut?

En la l'entrada titulada Per què els animals carnívors no s'han de preocupar de l'escorbut?
d'aquest mateix bloc
vaig deixar aquesta pregunta de l'encapçalament en el aire per veure si algun valent/a s'atrevia a escriure una possible explicació. Després d'un temps prudencial us dono la resposta i no caldrà que espereu a trobar-vos amb un esquimal per fer-li la pregunta. 

La vitamina C és una vitamina que, a part d'unes pocs animals que no la poden fabricar (veure Per què els animals carnívors no s'han de preocupar de l'escorbut) es sintetitzada pels animals en general i això fa que disposin de reserves. I la vitamina roman guardada en els teixits dels animals i pot ser ingerida quan es menja la carn d'aquests animals. Els esquimals, tradicionalment, no han menjat de fruita i verdura perquè viuen en unes condicions climàtiques que no permeten el seu cultiu, però són uns grans consumidors de peix. I el peix, com d'altres animals, conté en el seu cos vitamina C. La diferència amb el peix que ells mengen i el nostre (que no sol publicitar-se com a font de vitamina C) és que el solen menjar cru i d'aquesta manera no es destrueix la vitamina C que porta, ja que es ben sabut que la vitamina es destrueix per acció de la llum o la calor.

Ja ho veieu, l'important no és tan el que es menja, sinó com es menja. Us sona?

Mengeu el que vulgueu, però que no us falti vitamina C en la vostra dieta!

Salut!

Restricció calòrica en primats allarga la vida

La Universitat de Wisconsin als Estats Units acaba de publicar els resultats d'un estudi de més de 25 anys de durada sobre l'efecte que una dieta amb restricció calòrica té sobre la salut de primats.  I els resultats conclouen que hi ha una disminució significativa de la mortalitat i de l'aparició de malalties associades amb l'edat. 

Era ja una evidència científica que la restricció calòrica tenia uns efectes beneficiosos sobre la salut en éssers vius tals com el llevat, la mosca, cucs i ratolins, espècies àmpliament utilitzades en experiments de laboratori, però molt allunyades de l'espècie humana. Ara, no obstant, s'ha comprovat en primats del gènere macacos rhesus que aquest principi també s'acompleix i això intueix que també pot ser aplicable a nosaltres, els éssers humans, a causa de la pròximitat evolutiva. 

Els investigadors del Centre Nacional d'Investigació amb Primats de Wisconsin han seguit una metodologia empírica basada en separar els primats en dos grups i sotmetre'ls a diferents condicions. Als exemplars d'un d'ells no se'ls va restringir la dieta i podien menjar la quantitat d'aliment que desitgessin (grup control). Al segon grup, per contra, se'ls va aplicar quan tenien entre 7 i 14 anys una dieta amb un 30 % menys de calories que el grup control i sense descuidar cap nutrient important. Al final de l'estudi el grup control, que no havia patit cap restricció, presentava un risc 2.9 vegades superior de patir malalties, i una mortalitat 3 vegades superior que l'altre grup.

Els científica apunten que un del mecanismes que s'amaga sota la restricció calòrica té a veure amb la regulació de l'energia i l'habilitat de les cèl·lules i els organismes a adaptar-se als canvis de l'ambient mentre envelleixen.

De moment, l'obectiu de l'estudi no es buscar justificar sotmetre a la població a un règim de fam (sobretot davant  d'una previsible crisi alimentària global a causa de l'augment de població), sinó comprendre bé els mecanismes metabòlics que participen quan hi ha restricció calòrica per poder dissenyar fàrmacs que produeixin similars efectes sense patir les molèsties de passar gana.    

L'estudi, a més de l'exposat, ve a confirmar com una excessiva ingesta calòrica és un dels factors que contribueixen a l'aparició de les malalties amb una taxa de mortalitat més elevada en països occidentals, una ingesta calòrica derivada del nostre inadequat estil de vida.

BIBLIOGRAFIA 

University of Wisconsin. Monkey caloric restriction study shows big benefit; contradicts earlier study, 2014


dimarts, 15 d’abril del 2014

Qüestionari 1


Perquè hi hagi més reciprocitat en el bloc, aquí us proposo una sèrie de preguntes per posar a prova els vostres coneixements de nutrició. Les respostes les podeu deixar anotades en els comentaris indicant el número de pregunta i la lletra de l’opció que penseu és la bona. En tots els casos només  hi ha una opció  correcta.  Perquè l’exercici sigui efectiu  guieu-vos pel que sabeu  o creieu  saber i res de consultar el google. Les respostes apareixeran en la pròxima entrada.

1.      Indica  quin d’aquests aliments conté colesterol

a)      Iogurt
b)     Oli d’oliva
c)      Cacauet

2.      Què significa probiòtic ?

a)      Que ajuda a disminuir els nivells de colesterol
b)     Que ajuda a prevenir el cáncer
c)      Que conté microorganismes vius amb efectes beneficiosos per  la salut

3.      Si pateixes hipertensió, quin d’aquests aliments  és desaconsella menjar?

a)     Ametlles naturals
b)     Orellanes
c)      Olives

4.      En canvi, per combatre la hipertensió, quin alimenté és apropiat prendre?

a)     Cafè
b)     All
c)      Pernil serrà

5.      Quin dels següents aliments conté més calories per igual  unitat de pes?

a)     Formatge sec
b)     Formatge fresc
c)      Ambdós igual

6.      Si parlem de l’àcid ascòrbic, a què ens estem referint ?

a)     Oligoelement
b)     Vitamina C
c)      Aminoàcid

7.      Quantes racions de fruita al dia recomana prendre la SENC?

a)     1 ració
b)     2 racions, sempre que una sigui en forma de suc
c)      3 racions

8.      Quina quantitat de sal es recomana  no excedir  al dia?

a)     3 grams
b)     5 grams
c)      10 grams

9.      Quin aliment dels següents es recomanable prendre si es pateix diarrea?

a)     Carxofa
b)     Pa integral
c)      Pastanaga cuita

10.   Com s’anomena l’hormona que regula l’augment de la glucosa en sang després de menjar?

a)     Oxitocina
b)     Insulina
c)      Hormona de la  digestió