El presseguer,
l’arbre el fruit del qual és el préssec, pertany a la familia de les rosàcies, com
d’altres fruits coneguts, cas de la poma i la pruna. El seu origen cal situar-lo a l’orient, a la
Xina. D’allà va passar a Persia (de fet el seu nom en llatí fa referència al seu
cultiu en l’actual Iran: Prunus persica)
i per la influència àrab va arribar a la Península.
Existeixen multitut de
varietats de préssecs que s’integren en 5 grans races, cada una amb característiques,
períodes de maduració i aplicacions pròpies. Les varietats més conegudes són les nectarines i els
préssecs plans o paraguaians.
El préssec es un
fruit anomenat botànicament drupa, que consisteix a tenir un pinyol central que
conté la llavor en el seu interior.
Informació nutricional:
Sobre les seves
propietats nutricionals cal mencionar que es tracta d'una fruita que conté molta aigua amb la
qual cosa l’aportació calórica és baixa. Això es complementa amb el fet que, a
diferencia d’altres fruites, conté pocs sucres.
També subministra fibra que li
dóna un poder saciant.
En el tema de
minerals, és una gran font de potassi
que ajuda en el control de la hipertensió, la transmissió nerviosa, l'equilibri osmòtic, encara que aquelles persones
amb una disfunció en els ronyons haurien de moderar el consum.
Un altra nutrient que conté de forma destacada
és el el beta-carotè, un pigment ataronjat amb funcions antioxidants i
que es pot transformar en vitamina A, la qual té importants funcions en
l’organisme, contribueix al manteniment d'una correcta visió, a un bon estat de l'epidermis i participa en numeroses reaccions enzimàtiques.
Per mi, el préssec és la fruita que substitueix a la taronja en els mesos d'estiu en la meva dieta. Cal tenir en compte, però, que presenten diferències nutricionals, sobretot, en el contingut de vitamina C, sent la taronja un aliment molt més ric amb aquest nutrient. Serà per això que és una fruita que convé més a l'hivern per protegir-nos contra els refredats.
I, per acabar, una recepta molt dolça amb préssec:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada