Crec que a ningú li agrada llençar el menjar,
però la realitat ens diu que és una acció molt habitual que ha agafat magnituds
escandaloses.
A Catalunya, per poder valorar el impacte
d’aquest fenomen es va fer l’estudi Diagnosidel malbaratament alimentari a Catalunya 2012 elaborat per l’Agència de
Residus de Catalunya i la UAB. El treball va consistir en l’anàlisi de les dades
dels residus alimentaris recollits l’any 2010 provinents de les llars, la
restauració i l’hostaleria, i la distribució al detall (supermercats, mercats,
comerços)
El resultat va ser que, del total de residus
alimentaris generats, unes 262.471 tones
corresponien a aliments aprofitables. D’aquest menjar llençat, la major
part prové de les llars amb 151. 800 tones,
cosa que representa el 58% del
malbaratament. La resta es reparteix entre el comerç amb un 26% i el
sector restauració i càtering amb un
16%.
Un altre aspecte a destacar en el
malbaratament a la llar és que un 50% del que es llença resulta d’un incorrecte manteniment i una deficient conservació
del menjar, mentre que un 25 % s’associa a restes
comestibles que queden al plat, i que apunta a un excés en el volum de les
racions.
Si s’efectua un promig amb les dades del 2010
resulta que cada català llença a les
escombraries 34.9 kg de menjar a l’any, o 96g diàriament. Una quantitat
d’aliments desaprofitats que equivaldrien al menjar consumit durant 25, 5 dies, i amb el qual es podria
alimentar a 500.000 persones durant un any.
Aquesta radiografia no és única de Catalunya.
Un altre estudi que recull el llibre Despilfarro. El escándalo global de la comida de Tristram Stuart assenyala que en el Regne Unit un 40% dels enciams
cultivats són rebutjats abans d’arribar a les llars. I un cop a la llar s’acaba
llençant un 45% dels enciams comprats. Dit d’una altra manera, per
cada enciam consumit, s’han llençat 2 durant la cadena alimentària. I el cas de les pastanagues és encara més greu,
ja que de cada pastanaga consumida se’n
desaprofiten 3.
El mateix llibre assenyala que amb dades dels Estats Units cada ciutadà d’aquest país
llença a les escombraries 96 kg d’aliments evitables anualment. I arriba
a la conclusió de què si es reduís un
20% el malbaratament dels comerços i consumidors dels països rics es podria
eradicar la fam a una població equivalent a 4 vegades totes les persones desnodrides del món.
El malbaratament és un fenomen que es dóna en
tots els països, encara que més acusat en països desenvolupats. Tot i així,
insisteixo, és global i les causes són múltiples: excés de producció,
conservació deficient, distribució precària, criteris estètics, manipulació i
higiene incorrectes, falta de consciència, etc.
Una altra font de malbaratament molt
controvertida és l’ús d’aliments
vegetals com a pinso per animals.
Aquí no es tracta de llençar menjar, però el fet que aliments perfectament
aprofitables pel consum humà s’utilitzin com a aliment animal suposa una pèrdua
notable d’eficiència que fa que també s’hagi de qüestionar en un món on moltes
persones passen gana.
Si observem quanta pèrdua suposa això ens
adonarem de la seva importància. Per exemple, 3 kg de cereals són necessaris per obtenir 1kg de carn de promig. I
3kg de cereals, sens dubte, poden alimentar a més persones que 1kg de carn. No
obstant, algú podria pensar que es perd pes en la conversió, però es guanyen
calories i nutrients. Certament s’obtenen nous aliments: carn, ous, llet, amb
perfils nutricionals distints, però la seva importància és relativa perquè malgrat
doten a la dieta de varietat no són indispensables com a font de nutrients,
atès que es pot portar una dieta vegetariana sense patir deficiències
nutricionals. I pel que fa a les
calories també s’aprecia una pèrdua de valor, ja que de 1700 kcal. que ofereixen els cereals, després de la conversió
només aconseguim 500kcal. en forma de carn, llet i ous. Una transformació altament
ineficient.
El malbaratament alimentari afecta a tota la
cadena alimentària, des del camp, a la distribució, les empreses
agroalimentàries, les llars , i els comerços. Es una pràctica present en el dia
a dia que està rebent cada cop més atenció. Veure aquí el video del programa de la 2 de radiotelevisió espanyola la noche temática El despilfarro alimentario. D’aquí ve que s’hagi començat a
quantificar el seu impacte i s’hagi creat una reglamentació per minimitzar o
evitar que es doni en el sector agroalimentari. Però a partir d’estudis com
l’anterior fet a Catalunya es desprèn que el malbaratament té lloc
principalment a les llars. Un àmbit del qual som responsables els ciutadans, i hem de ser nosaltres amb coneixement i
voluntat intentar posar-hi fre. Tot començant amb aquests consells:
Planifica
els àpats: Amb una previsió del menjar segons un menú
setmanal no et quedaràs curt ni et sobrarà.
Comprova
la caducitat dels aliments: Observa la data de
caducitat o de consum preferent de cada aliment perquè no es passi, tant alhora
de comprar com a casa.
Pensa
en la teva butxaca: No sucumbeixis a ofertes que
inciten a una provisió gran que després hauràs de llençar. Compra en quantitats
raonables.
Ajusta
la temperatura de la nevera: Una bona conservació del
aliments allarga la seva vida.
Respecta
les indicacions de conservació i d’ús dels aliments:
Segueix les instruccions de l’envàs per ajudar a mantenir en bon estat els
aliments.
Fes una
rotació ordenada: Establir una prioritat de consum
d’aquells productes amb una data de caducitat o de consum preferent més
pròxima.
Ajusta
les racions: Prepara unes racions més adequades al
consum.
Aprofita
les sobres: Reutilitza tot allò que hagi quedat al
plat per un altre moment.
Congela: Aliments amb una vida curta podem allargar-la si es congelen per ser
utilitzats més endavant.
Fes
compostatge: Les restes orgàniques poden
transformar-se en adob natural.
A més aquí trobareu una guia per donar-vos més idees: Guia práctica para reducir los desperdicios alimentarios
Amb el menjar no hi ha excuses i com deia John Locke: "si alguien toma más comida de la que necesita y la deja estropearse, estaria robando a los otros"
BIBLIOGRAFIA
ARC-UAB.Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya. 2012
Stuart, T. Despilfarro.El escándalo global de la comida. Alianza. 2011
La noche temática. El despilfarro alimentario.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada