divendres, 9 de novembre del 2018

Càncer i alimentació I

Una paraula que causa pànic col·lectiu, la bèstia negra de la nostra actual societat per la seva relació amb patiment, mort, desgràcia.  No es d'estranyar que entorn aquest concepte hagin sortit les més divereses, teories, explicacions, remeis, dietes, associacions, mites, que enlloc d'aportar llum i serenitat per comprendre més bé aquesta patologia, ans al contrari, porten a la confusió,  a l'absurditat, a caure víctimes de l'especulació i falses promeses, en definitiva  a viure més perduts del que seria necessari.  Entrem a veure el que hi ha de veritat després d'extreure tanta palla.

El terme càncer s'associa avui a la patologia que està entre les causes principals de mort al món, però per molta altra gent, aquest terme els sona més a un signe del zodíac,  concretamnet el que té aparença d'un cranc.  I es que el terme càncer prové de la paraula grega καρκίνος ( karkinos) que significa cranc.   Els metges van optar per aquest terme  per la semblança a les potes d'un cranc de les lesions ulceroses cròniques que veien en els seus pacients.  Unes lesions que no necessàriament tenien que veure amb la malaltia del càncer.  De la mateixa arrel surt καρκίνωμα (karkinoma) és a dir carcinoma, que porta el sufix-oma que vol dir tumor, significant tumor canceròs. I del grec va passar al llatí com a cancer (sense accent) tal com ens ha arribat avui en dia.  Curiosament, els àrabs, molt influenciats per la medicina grega també usaven la paraula cranc ( saratan en àrab), per referir-se tant a l'animal com als tumors cancerosos, la qual va ser assimilada per la llengua castellana com a zaratán, encara avui usada per a referir-se al càncer, encara que exclusivament al de mamella.

I que és realment el càncer?

En fisiologia s'anomena a un creixement descontrolat, anormal, desorganitzat i nou de cèl·lules com a neoplàsia. Aquesta nova massa de cèl·lules rebels s'anomenaun tumor. A vegades aquest tumor és benigne perquè les cèl·lules proliferen confinades sense causar dany, però en d'altres ocasions les cèl·lules rebels són més agressives i envaixen altres teixits (metàstasi) posant en perill el seu correcte funcionament, en aquest cas es diu que es un tumor maligne o càncer. 
Ara bé, com hi ha diferents  causes perquè passi això i els teixits afectats són tan diversos, no es pot parlar d'una malaltia única, sinó com a un conjunt de malalties depenent del teixit afectat , d'aquí que es parli de càncer colorrectal, càncer de pulmó, melanoma (de pell), osteosarcoma (ossos), linfoma (ganglis), etc. Considerant els distints tipus cel·lulars del cos es pot parlar de 120 tipus de càncer.

Causes de l'aparició del càncer?

És molt difícil establir relacions de causa i efecte en el cas del càncer. No hi ha prou evidències per parlar de causes, entenen causa un factor, la presència del qual és  definitiva per produir un fenomen. En el càncer es més correcte parlar de factors de risc, els quals no desencadenen per si sols un efecte, més aviat la  seva presència  determina la probabilitat (risc) d'aparició de càncer.

La probabilitat de patir càncer varia segons el sexe: els homes tenen un 33% de probabilitats, enfront el 25 % de les dones.  Clar que això és generalitzar, perquè com ara veurem depèn molt de  factors que són modificables. 

Els factors de risc per ara identificats pel càncer són:

-Genètica
-La obesitat
-El tabac
-L'alcohol
-L'alimentació
-Contaminants
-Radiacions
-El sedentarisme
-Virus
-L'edat
-Sistema immunitari deprimit

I entre tots ells els factors més importants són aquells que es deriven del  nostre estil de vida, en comparació amb els biològics (innats) o ambientrals (entorn). Els nostres hàbits i pràctiques,  com la ingesta de calories, el tipus d'alimentació, l'activitat física, el consum de drogues, ús de cremes solars, etc tenen la major part de culpa d'augmentar o reduir el risc de patir càncer.



Factors biològics

No podem modificar-los ja que són innats, afortunadament tenen un minoritari impacte en la generació de càncer. Es considera que la genètica responsable en un 10% de determinats tipus de càncer. 
I com que pot estar escrit en els nostres gens aquest risc, passa que també s'hereda, d'aquí que es conseguin com a tumors hereditaris o familiars. El que els delata és la seva aparició en edats més joves del que sol ser habitual, i després que apareixen en varis familiars de primer grau: àvia, filla i neta tinguin càncer de pit , per exemple.

L'edat és un altre factor de risc, com més envellim més probabilitat de què es cometin errors en la replicació de les cèl·lules del cos. 

Factors ambientals

La infecció per determinats virus pot generar càncer. Entre els responsables estan els virus de la hepatitis C i B relacionats amb el càncer de fetge, o el virus del papil·loma humà relacionat amb el càncer de coll uterí, cap i coll, vulva, penis i anus. La transmissió d'aquests virus és a través de la sang, fruit de compartir xeringues, transfusions, o mitjançant el coit. 

Continuant amb l'acció de  determinats virus, també se sap que el virus  VIH causant del síndrome de la  immunodeficiència  adquirida (SIDA), deixant sense defenses a l'hoste, fa augmentar la probabilitat de càncer. En aquest cas s'associa a sarcoma de Kaposi degut a  la destruccio de limfòcits T que  causa el virus. En aquest cas de forma indirecta, perquè el factor de risc és un sistema immune deprimit.  Aquest cas també es pot donar en pacients immunosuprimits a causa de rebre un òrgan transplantat. Els fa més vulnerables a desenvolupar càncer.

La radiació, ja sigui per alta intensitat, o per freqüents dosis, pot produir càncer. Cal prestar atenció a la radiació UV provinent del Sol , així com també altra tipus de radiació ionitzant, com la que acostuma a emplear-se en  radiografies, o be tomografies axials computeritzades (TAC) La moderació és la clau.

Els xenobiòtics són substàncies que es troben en l'ambient, estranyes a l'organisme i que poden repercutir en l'aparició de càncer.  Els trobem en les emissions de les indústries, dels tubs d'escapament de vehicles, formant part de materials i objectes d'ús quotidià, etc. Un dels més coneguts és l'asbest (amiant) responsable directe del càncer conegut com mesotelioma, que afecta les membranes que recobreixen els pulmons, així com responsable de casos de càncer de pulmó, laringe i ovari.

Factors estil vida 

Per ser els que tenen més repercussió en el càncer parlaré d'ells amb més detall en la següent entrada.



BIBLIOGRAFIA

ESTELLER, Manel. Parlem de Càncer. Barcelona: La Magrana, 2018




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada