dimecres, 25 de març del 2020

Ambient obsogènic VII: no dormir prou ni bé

Estem programats per dormir, i més que dir una necessitat, es tracta d'una acció vital, vist que el dèficit de son acumulat s'associa a morts prematures (estudi)

 Beneficis de dormir

Quan dormim entrem en el món dels sons, un període d'absència de conciència en el qual estem desconectats de l'exterior.  Sembla estrany pensar que l'evolució hagi permès incorporar en el nostre cicle vital aquestes pauses que interrompen la nostra activitat, i ens submergeixen en un estat de falta d'atenció i concentració, cosa que ens fa molt vulnerable a amenaces exteriors.

No obstant, ja hem dit que aquestes interrupcions són vitals, i això vol dir que quelcom positiu fan. A continuació els efectes més destacats de dormir:


  • Reducció de l'estrès. Associat a una disminució d' hormones estressants (cortisol)
  • Millora la memòria. Cosa que facilita el record i aprenentatge de continguts
  • Millora l'estat anímic. Associat a menys depressió i  més benestar
  • Millora la  salut cardiovascular.  Hi ha un millor treball del cor, millora en la  tensió arterial, i millora en la respiració
  • Prevenció obesitat. A través de varies vies que es detallen més a baix
  • Enfortiment del sistema immunològic. Cosa que porta a una reducció de les infeccions
  • Afavoreix la funció de les hormones anabòliques (somatostatina, testosterona) Hormones essencials per prevenir la  pèrdua de massa muscular
  • Augment de l'atenció i concentració. Cosa que ens ajuda a prendre millors desicions, i facilita l'aprenentatge

Dormir i obesitat


Descansar bé és fonamental per aconseguir el benestar general tant anhelat.  Això ho saben molt bé els atletes, perquè en el treball diari per augmentar el rendiment físic està inclosa com a rutina, a més de la dieta i l'entrenament, el descans, i això s'aconsegueix dormint.

I també saben els atletes que no dormir el temps suficient i  bé té impacte sobre el seu pes i composició corporal.  I els estudis donen la raó, ja que s'ha vist que dormir més o menys hores està correlacionat amb el nivells d'adipocitat   del cos (estudi

L'explicació d'aquest fenomen està vinculat amb canvis en els següents paràmetres:

  • Un augment de l'hormona grelina (produeix gana) (estudi) i disminució de la leptina (produeix sacietat)(estudi) Per tant, el control de la ingesta d'aliments està alterat.
  • Pitjor control de la glucèmia, amb un augment de la resistència a la insulina (estudi) Amb la qual cosa pitjor regulació nutricional i energètica.
  • Disminució de la concentració, atenció i  memòria, amb una resposta més impulsiva a les desicions (estudi), cosa que pot portar a consumir més productes alimentaris ultraprocessats.
  • Disminució de  les senyals anabòliques, amb menors nivells de l'hormona de creixement, IGF-1 (factor de creixement insulínic) i testosterona, i un augment de l'hormona cortisol (hormona de l'estrès) (estudi) Això es tradueix en una pèrdua de massa muscular i acumulació de greix. 
  • Pitjor descans, més fatiga i menys disposició a fer activitat física, cosa que porta a menys despesa energètica (estudi)
 

 Esquema general de les conseqüències de la falta de son



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada