divendres, 2 de gener del 2015

Crispetes explosives

Les crispetes que es vénen en bosses per fer al microones de casa i amb les quals podem acompanyar la pel·lícula còmodament asseguts al sofà no són tan pures com sembla. 

Aquestes crispetes industrials estan impregnades d'un saboritzant anomenat diacetil que s'usa per conferir el sabor a mantega i així fer-les més gustoses. No obstant, aquest ingredient és tòxic quan s'inhala (cosa que precisament succeeix quan es fan les crispetes al microones), i es que produeix l'anomenada malaltia pulmonar de les crispetes. Una pataologia que porta a l'obstrucció de les vies respiratòries i que en medicina es coneix com a bronquiolitis obliterant. Una malaltia fins el moment incurable.

De fet, fa temps que la malatia està associada als treballadors de les plantes d'elaboració de crispetes per al microones, però no fou fins el 2007 que va saltar a la llum quan un home va portar a un fabricant als tribunals per haver desenvolupat la malatia. Resulta que el querellant va desenvolupar la malaltia després d'estar consumint 2 bosses diàries de crispetes durant 10 anys. I va rebre la raó perquè es va considerar que ni el fabricant ni el supermercat on es venia el producte van advertir de les conseqüències per a la salut, amb la qual cosa va ser indemnitzat amb 7.2 milions de dòlars per danys. 

El diacetil no es troba únicament en les crispetes, sinó que es usat per la indústria en altres productes, com margarines i certs olis de cuina, cas dels que s'envasen en aerosol.

Fins el moment molts fabricants de crispetes per al microones han eliminat el diacetil de la seva composició, però en molts casos també l'han substituït per altres compostos amb igual risc per a la salut. 

De nou un altre cas d'additiu alimentari que no caldria afegir, del que no s'ha alertat prou dels seus efectes per les autoritats competents, i que està present en aliments de fàcil accés per part dels consumidors, molts d'ells infants. Caldrà continuar insistint per demanar canvis en la legislació alimentària.

BIBLIOGRAFIA

Article sobre la malaltia pulmonar de les crispetes apareguda de la BBC

Ressenya sobre la malaltia Bronquiolitis obliterant

1 comentari: