dijous, 15 de gener del 2015

Aliments de temporada: Kiwi

Aquesta fruita ovalada i peluda que apareix en el mercat durant aquestes dates no té un origen tan llunyà com pensem.

De fet, molts kiwis que es vénen provenen de la penísula ibèrica. Galícia és la regió espanyola on es concentra la major producció de kiwi de l'Estat. Tot i així, la majoria de kiwi del món prové d'unes illes australs, Nova Zelanda. I encara que l'origen del nom de la planta, i d'aquí la fruita, es d'autoria d'aquest país insular, no és el bressol de la planta.

Escoltant el nom amb el que fou designada la planta en els seus inicis podrem ubicar més bé la regió de la qual és autòctona aquesta planta: groseller de la China. Sí, la planta de kiwi té el seu origen en una regió de la Xina. Es tracta d'un planta enfiladissa que produeix uns fruits agrupats en raïm: unes baies de polpa verda.  I de la Xina la planta va passar a Nova Zelanda de la mà, precisament, de misioners espanyols . Finalment, aquest país s'ha convertit en el principal productor mundial i ha donat el nom amb que ha esdevingut més popular la fruita, kiwi,  mot que prové del nom d'una au endèmica d'aquesta illa, i motivat per la versemblança de color de la pell del fruit de la planta amb les plomes d'aquesta au. I també perquè sembla ser que a la mencionada au li agrada alimentar-se d'aquesta fruit.

La planta de kiwi, de nom científic Actidinia deliciosa, és una planta de clima templat que necessita una temperatura òptima de 25ºC-30ºC i una humitat relativa alta, al voltant del 60%. Aquest fet explica perquè la façana costera de Galícia sigui propícia pel seu cultiu.

Sobre l'aspecte nutricional d'aquest fruit cal observar la següent taula (valors per 100g de part comestible):

Font: Base de dades BEDCA 

Es tracta d'una fruita molt rica en aigua, contingut moderat d'hidrats de carboni  i quasi gens de greixos. Cal destacar el seu contingut en fibra soluble que és molt beneficiosa en casos de restrenyiment. Aporta més quantitat de vitamina C que una taronja (59mg  davant els 50.6 mg d'una taronja) I és ric en potassi, el qual li dona un poder diürètic, a part de què ajuda en casos d'hipertensió. 

D'altres efectes saludables que produeix el kiwi prové del seu contingut en actidina, un enzim natural que afavoreix la digestió de proteïnes.

Al igual que succeeix amb les maduixes, les persones propenses a càlculs renals d'oxalat haurien de moderar el seu consum perquè és una fruita rica en oxalats

Es tracta, per tant,  d'una fruita amb molt poques calories, poc dolça, rica en minerals i vitamines, i que és molt útil per afavorir la digestió i el trànsit intestinal.  

I per acabar una recomanació de web amb moltes receptes per preparar aquesta fruita

http://www.recetakiwi.com/






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada