diumenge, 10 de maig del 2015

Els greixos trans

Ja he parlat d'aquest tipus de greix en altres entrades del bloc, greixos (primera part) i greixos (segona part), però ara toca entrar en profunditat per descobrir una de les majors amenaces per a la salut que s'oculta en l'alimentació actual. 




Els greixos trans són un isòmers de greixos insaturats que degut a aquesta configuració en l'espai tenen propietats molt diferents als greixos insaturats amb configuració cis. Si parlem de les propietats físiques, resulta que els greixos trans són sòlids a temperatura ambient i això facilita el seu emmagatzematge. A més a més, aguanten més temps abans de posar-se rancis per efecte de l'oxidació, amb la qual cosa la seva conservació és més llarga. En aquest aspecte, comparteixen propietats semblants als greixos saturats.

Ara bé, si parlem de les seves propietats sobre la salut, tots els estudis científics realitzats són unànimes a dir que el seu consum fa augmentar significativament el risc cardiovascular. I per això s'haurien de desterrar de la dieta. 

De fet, els greixos trans són una minoria en la naturalesa. Estan presents en poques quantitats en la llet i la carn d’alguns rumiants.  El que trobem amb més abundància són, per tant, greixos insaturats cis. Els greixos insaturats cis estan presents en olis vegetals, mentre els greixos saturats estan majoritàriament en greixos animals. No obstant, en l’alimentació els greixos trans van anar adquirint més quota de presència  a partir dels anys 70 perquè s’obtenien de forma artificial. 

A causa de la seva estructura més estable, els greixos trans suposaven un atractiu per la indústria alimentària, que buscava substituir els greixos saturats de la composició dels seus productes. Els greixos saturats han estat, i són encara avui, culpabilitzats de fer augmentar el colesterol LDL, l’anomenat dolent, perquè està relacionat amb un major risc de malaltia cardiovascular. A causa d’aquesta mala consideració (que afortunadament avui està canviant gràcies a nous estudis, veure greixos segona part ) els fabricants que fins llavors s’havien valgut de greixos saturats van veure en els greixos insaturats la font de la solució. Però com he mencionat els greixos insaturats apareixen majoritàriament en cis en la naturalesa i això significa que són líquids i no es conserven tan bé. La solució estava en una transformació química: la hidrogenació parcial.
Amb la hidrogenació parcial sobre els greixos insaturats cis s’aconsegueix omplir l’estructura molecular d’àtoms d’hidrogen i obtenir una forma més similar als greixos saturats, d’aquí les semblants propietats físiques, però amb una configuració trans en l’espai.  

Un dels primers productes alimentaris obtinguts a través d’aquest procés fou la margarina. Napoleó III va ser l’artífex de convocar un concurs per trobar un producte que pogués substituir a la mantega, la qual s’obté de forma natural de la nata i té aquesta consistència sòlida a causa dels greixos saturats de la llet. Doncs bé, el químic francès Hippolyte Mège-Mouriés l’any 1869 va  guanyar el concurs en aplicar la hidrogenació parcial de greixos vegetals i transformant els greixos insaturats cis naturalment presents en greixos trans artificials, aconseguint un succedani de la mantega: la margarina. 

A partir de llavors els fabricants,  veient les possibilitats que oferien els nous greixos, van començar a inundar el mercat de productes alimentaris amb continguts elevats de greixos trans. La margarina fou el primer,  a la qual seguiren  productes de brioixeria, snacks i, en general,  productes processats amb olis vegetals parcialment hidrogenats.   

D’altra banda, els greixos trans no només apareixen com a resultat de la hidrogenació parcial, sinó que també s’obtenen a altes temperatures dels olis vegetals. Aquesta dada és important perquè la majoria d’olis vegetals són refinats a altes temperatures, excepte l’oli d’oliva verge i algun altre que s’obtenen per pressió en fred. Això vol dir que olis com el de gira-sol, colza, de soja, necessiten passar per un procés anomenat desodorització que usa altes temperatures i que, a més d’eliminar compostos aromàtics que doten de mal sabor a l’oli, també creen greixos trans. La seva quantitat és residual, no obstant, la major disponibilitat de productes en el mercat amb aquest tipus d’olis va suposar que el consum de greixos trans es disparés. 

Tenim, per tant, un nou escenari alimentari a partir dels anys 70 quan comencen a predominar els greixos insaturats a expenses dels greixos saturats: margarina enlloc de mantega, oli de gira-sol o de colza enlloc de sèu animal, i productes industrials enlloc de productes casolans. La ingesta de greixos trans creix.  I paral·lelament hi ha un augment de morts per malaltia cardiovascular. No va ser fins els anys 80 que es va veure l’efecte negatiu dels greixos trans sobre la salut, encara que el mal ja estava fet.  

Afortunadament, el panorama actual ha canviat, i els fabricants intenten eliminar, o si més no disminuir, la quantitat de greixos trans dels seus productes. En alguns països fins i tot estan limitats per normativa.

Recuperem la margarina, aquell primer producte ric en greixos trans. Avui en dia, la margarina es comercialitza àmpliament i  amb una gran varietat de formats. És segura? Segons el principal fabricant de margarines, la companyia Unilever, responsablede marques com Tulipan o Flora, les seves margarines només contenen un 0.5 % de greixos trans, per sota del que es considera acceptable. L’explicació d’aquesta reducció és l’aplicació d’una nova reacció química que substitueix la hidrogenació parcial: la interesterificació. Aquesta tècnica es complementa amb una presència més gran de greixos saturats que doten de la textura i plasticitat desitjada; així segons la companyia les seves margarines contenen un 70%de greixos insaturats i un 30 % de greixos saturats (amb el 0’5-1% de greixostrans)

Aquest comportament de la companyia Unilever per augmentar la qualitat nutricional dels seus productes, però, no té seguiment en altres productes que podem trobar en el mercat, com brioixeria industrial, snacks, pizzes i altres precuinats, sopes icremes instantànies, crispetes. Cal parar atenció en l’etiqueta dels ingredients per descobrir pistes que ins indiquin la presència d’aquest tipus de greixos: greixos hidrogenats o parcialment hidrogenats, greixos vegetals (dins d’aquesta denominació, no obstant, també poden incloure’s greixos saturats provinents d’oli de palma o coco) són ser les més usuals.

Determinats països han prohibit als fabricants vendre productes que continguin aquests greixos per sobre d’uns màxims establerts. Un dels exemples és la ciutat de Nova York que va prohibir servir en els seus restaurants aquest tipus de greixos l’any 2006, o bé Argentina que impedeix sobrepassar el 5% de greixos trans en el contingut de greix total.  Dins Europa apareixen Dinamarca, Suïssa, Islandia i Austria que limiten la seva presència a un màxim del 2% del contingut de greix. De fet, la legislació europea no estableix cap límit, excepte en els preparats per a lactants, els quals no poden superar el 3% de greixos trans del seu contingut en matèria greixosa. 

Aquí a Espanya no existeix cap mena de prohibició i sí recomanacions perquè la indústria alimentària estableixi “las condiciones adecuadas que permitan minimizar la formación de los mismos cuando se destinen a la alimentación” segons la normativa 17/2005 de seguretat alimentària.

Pel que fa a la nova legislació europea sobre l’etiquetatge nutricional, el reglament 1169/2011, que va entrar en vigor el 13 de desembre de l’any passat,  i que obliga als fabricants d’aliments a detallar el contingut d’una sèrie de nutrients en els seus productes, especifica que al costat de la menció olis i greixos vegetals consti l’origen del qual, de palma, gira-sol, etc. Desafortunadament, no diu res sobre l’obligació d’indicar el contingut de greixos trans facilitant més transparència envers al consumidor.

I per què són nocius els greixos trans? El seu consum es correlaciona amb un augment de les malalties cardiovasculars perquè son responsables de fer augmentar el colesterol dolent, el LDL, i a la vegada fer disminuir el colesterol bo o HDL. 



BIBLIOGRAFIA

Lawrence, Felicity. Quién decide lo que comemos? Barcelona: Tendencias, 2009





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada