En l’anterior entrada hem conegut que actualment la nostra dieta es veu
influenciada pel fenomen de l’embut alimentari, que consisteix en una selecció
i reducció de les espècies vegetals
cultivades disponibles per a la nostra alimentació. Aquest fet, juntament amb una alta ingesta de
greixos saturats i trans, un consum excessiu de sal, un excés de calories, un
consum elevat de cereals refinats i sucre afegit, la falta de fibra; així com la
presència de tòxics i contaminants químics en els aliments són tots ells els responsables
dels problemes de salut que es deriven de la dieta.
També hem apuntat que la major part de l’energia provinent d’aliments
vegetals està concentrada en uns pocs aliments de la dieta: blat, arròs, blat
de moro, llegums, patata, sucre, els quals amb algunes verdures i hortalisses
representen el 90% dels vegetals consumits (1).
Podem constatar aquesta afirmació prenen com a referència l’Enquesta Nacional d’Ingesta Dietètica Espanyola (ENIDE) 2011 (2) Aquest estudi va avaluar la ingesta dels
diferents grups d’aliments i els principals nutrients en la dieta espanyola.
Els resultats que es van obtenir són els següents:
Segons l’estudi els cereals conformen el 15% de la contribució diària
d’energia en la dieta, per darrere del primer contribuent que és la carn i
derivats. I si parlem dels aliments més consumits del grup dels cereals hi ha
el pa, la pasta i l’arròs per ordre de
més a menys ingesta.
El sucre, xocolata i derivats aporta el 5 % de l’energia diària de la dieta.
De vegetals, com les llegums, fruits secs, llavors, tubercles i hortalisses,
la contribució diària d’energia és del 17%. Tanmateix, la patata s’erigeix com
el principal tubercle.
Els olis aporten el 9.7% de la ingesta calòrica. L’oli d’oliva és el més
consumit per davant del de gira-sol.
D’aquí surt que el percentatge d’energia de la dieta provinent de les fonts
vegetals és del 46.8%, enfront del 53.2% de les fonts animals. Una dada que no
és molt significativa de per sí, però si mirem les quantitats diàries dels
aliments més consumits veurem alguns trets destacats.
Ingesta mitjana diària per
persona dels aliments més consumits a Espanya en el període 2009-2010
Aliments
|
g/ml
|
Aigua
|
1022
|
begudes alcohòliques
|
147
|
refrescs i gasoses
|
123
|
Sucs i nèctars
|
69
|
Total Begudes no làctiques
|
1450
|
Formatge
|
25
|
Llet
|
210
|
Productes fermentats
|
59
|
Total Llet i derivats
|
304
|
Patates
|
73
|
Hortalisses
|
189
|
Llegums
|
18
|
Total Verdures i vegetals
|
281
|
Pera
|
18
|
Cítrics
|
45
|
Poma
|
41
|
Plàtan
|
24
|
Total Fruites
|
210
|
carn conill
|
3
|
Aus
|
48
|
carn vermella
|
31
|
salsitxa, embotits
|
28
|
carn de porc
|
24
|
carn oví
|
3
|
Total Carns i derivats
|
164
|
Pa
|
101
|
Pasta
|
21
|
Arròs
|
18
|
Total Cereals
|
162
|
Peix
|
75
|
Altres productes
|
14
|
Total Productes de mar
|
89
|
Olis
|
31
|
Mantega
|
4
|
Total Greix i olis
|
35
|
Miscel·lània
|
53
|
Brioixeria
|
33
|
Ous i derivats
|
31
|
Sucre i productes ensucrats
|
15
|
TOTAL INGESTA
|
2827
|
Font: Agència Espanyola de
Seguretat Alimentària. ENIDE (2011)
El principal cereal consumit és el blat, ja sigui en forma de pa amb 101 g
per persona i dia, o bé com a pasta amb 21g/persona i dia. L’arròs és el segon
cereal més consumit amb 18g/persona i dia. És important dir que aquests cereals
es consumeixen majoritàriament després d'un procés de refinament que els fa perdre molts nutrients.
Dels vegetals, tenim que el principal aliment és la patata amb una ingesta
de 73g/ persona i dia.
Dins les fruites els cítrics, principalment la taronja, té un consum de
45g/persona i dia. Per darrera hi ha la poma amb 41g/persona i dia. El plàtan
queda ja més apartat amb 24g/persona i dia.
El sucre i altres productes ensucrats són consumits amb una mitjana de 15 g
/persona i dia.
Pel que fa als olis, d’oliva sobretot, la ingesta és de 31 ml/persona i
dia, cosa que representa 3 cullerades soperes.
Cal assenyalar que el sucre també es troba de manera destacada en els sucs
i els nèctars, els quals representen un consum mitjà de 69ml/persona i dia; com
en els refrescs i gasoses, amb una ingesta de 123 ml/ persona i dia. Així mateix, sol ser un ingredient inseparable
dels productes de brioixeria, 33g/persona i dia. Per tant, el consum de sucre
no natural, sinó afegit és força elevat (veure el sucre de la dieta )
I si el sucre va lligat a la brioixeria, aquests productes també solen
contenir greix i olis, moltes vegades de coco o palma (font de greixos
saturats), o bé greixos trans (veure els greixos trans)
Amb els resultats a la vista una cosa és clara: la dieta espanyola és escassa
en varietat d’aliments i consumim grans quantitats d’uns pocs aliments: blat
(refinat), patata, sucre (sol o en sucs, nèctars i refrescs), greixos i olis.
Uns aliments que destaquen per ser molt calòrics i pobres en nutrients (a
excepció de la patata)
Aquesta afirmació pren més rellevància quan es compara la dieta amb altres
pobles, com els aborígens australians, la dieta dels quals conté unes 240
espècies de plantes i 120 espècies d’animals (1). Les quantitats consumides
d’aquestes espècies són reduïdes, no obstant, la diversitat de fonts
alimentàries fa que la dieta dels aborígens australians contingui tots els
nutrients necessaris.
La dieta espanyola, i en general la dieta de les societats desenvolupades, presenten
una pobra varietat d’aliments a causa de l’embut alimentari. Si fem la prova i
demanem a un adult que escrigui en un full els diversos aliments consumits durant la setmana anterior
no arribaria a 50 segurament. I si aquest exercici es fa amb adolescents,
quasi segur que no anotarien més de 20.
El mercat de l’alimentació (veure El mercat de l’alimentació) comporta que els aliments siguin
concebuts més com una mercaderia amb la que comerciar, que un bé bàsic i
universal. Ara que el comerç ha esdevingut global amb la lliure circulació de
mercaderies també s’està produint una homogeneïtzació de la dieta a escala
global, que pot portar beneficis (sobretot per les empreses alimentàries), però
que porta aparellada una sèrie de conseqüències negatives per la salut, com és
el cas de l’embut alimentari: consumim més quantitat d’un menor nombre
d’aliments diferents; i malauradament, rics en calories buides.
BIBLIOGRAFIA
(1) Campillo Álvarez, José Campillo. El mono obeso. Barcelona: Crítica, 2010.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada