S’apropen les dates nadalenques, un temps que es
viu amb un desmesurat consum, les anomenades compres nadalenques, i que també
té el seu reflex a la taula.
La trobada amb amics i/o familiars, tan típica d’aquestes
dates, dispara la quantitat de menjar en la taula. Seguit d’un aument del conum
d’alcohol. Son dates especials i això comporta celebrarles sense prestar atenció
a la moderació. Però a la vegada hi ha un desequilibri entre els diferents
grups aliments. Un canvi en les
nostres pautes alimnentàries que porta a canvis
nutricionals importants. Els àpats solen ser més rics en greix i sucre.
A la taula prenen protagonisme els aperitius, les carns, peixos i mariscs,
salses, i dolços nadalencs (torrons, massapà, neules, etc) Hi ha un aport calòric
més alt provinent del menjar, el cual es suma al de l' alcohol de les begudes. No
és estrany que al final d’aquestes dates hagi un augment de pes en molts de
nosaltres.
El nostre cos té que suportar una càrrega més
abundant d’aliments, amb uns nutrients més difícils de digerir. Tot el sistema
digestiu i el metabolisme del cos són sol·licitats a una demanda d’esforç
extra. Encara que el més apropiat seria respectar un equilibri alimentari i
nutricional per no sobrecarregar l’organisme, si no el podem evitar, sí podem
ajudar al cos a afrontar aquest dur treball.
Recomanacions
-No deixar de prendre verdures i llegums, que són
font de fibra. Acompanyant els plats principals, la fibra ajuda a reduir l’absorció
de greix i sucre.
-Prendre
racions moderades durant els àpats. Menjar d’acord amb les necessitats.
-Mastegar
bé els aliments abans d’empassar-se’ls. Facilita la digestió.
-Reduir aliments irritants: vinagre, cafè, bitxo,
all, salses picants.
-Substituir algun àpat per fruita. Així incloem
aquest aliment i restringim les calories del dia.
-Alternar consum d'alcohol amb aigua. Moderem la
ingesta d’alcohol i, a més a més, evitem la deshidratació que produeix l’alcohol.
-Substituir els aperitius inicials (rics en greix,
carbohidrats refinats i sal) per verdura, o bé anar directament al plat
principal.
-Moderar el consum de dolços a una petita porció al dia.
No fa falta gastar-los tots per Nadal, es conserven durant temps i és posible
anar-los consumint a llarg del nou any.
I si sou dels que no mengeu dolços
millor.
-Fer
exercici per milorar els nivells de greix i sucre en sang, a més d’altres paràmetres
fisiològics.
Consells
-Fer dejunis intermitents. Aconseguirem deixar
descansar el nostre sistema digestiu i metabolisme. Un cas és el dejú 16/8. Consisteix
a fer la presa d’aliments durant 8 hores
de les 24 que té el dia, mentre es fa dejuni durant 16 hores. Una manera d’aplicar-lo
podria ser no menjar més enllà de les 5 o 6 de la tarda i tornar a prendre
aliments a l’endemà al matí,
transcorregudes 16 hores últim àpat.
-Prendre batuts vegetals pel matí. Ens assegurem de
prendre verdures i nutrients essencials, com fibra, vitamines i minerals. Fer-ho
al matí en dejú té un efecte depuratiu pel cos. Un exemple de batut: 1
remolatxa, 3 fulles de col, 1 poma, 1 pastanaga, ½ suc de llimona, 1 tros d’àloe
vera.
-Prendre herbes que facilitin la digestió, que
produeixin una secreció dels sucs digestius: anís, menta, romaní, herba lluïsa,
melissa
-Prendre herbes que afavoreixin digestió de
greixos. Són plantes que ajuden a fetge i a la vesícula biliar: carxofa, boldo,
card marià, dent de lleó
-Prendre herbes que protegeixin la mucosa
digestiva: camamilla, regalèssia, passiflora, àloe vera
Totes aquestes herbes poden prendre’s barrejades en
una infusió. Per exemple: anís, card
marià, menta, regalèssia, farigola. Infusionar durant 10 minuts en un recipient tapat i prendre després dels àpats.
I quan estigueu sadollats i feliçment satisfets, i sobri menjar, guardeu-lo per una altra ocasió conservant-lo adequadament. Evitem desperdiciar menjar i llençar-lo a les esombraries.
Bones Festes!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada