dimarts, 25 de desembre del 2018

Consells alimentaris nadalencs


S’apropen les dates nadalenques, un temps que es viu amb un desmesurat consum, les anomenades compres nadalenques, i que també té el seu reflex a la taula.

La trobada amb amics i/o familiars, tan típica d’aquestes dates, dispara la quantitat de menjar en la taula. Seguit d’un aument del conum d’alcohol. Son dates especials i això comporta celebrarles sense prestar atenció a la moderació. Però a la vegada hi ha un desequilibri entre els diferents grups aliments. Un canvi en les nostres pautes alimnentàries que porta a canvis nutricionals importants. Els àpats solen ser més rics en greix i sucre. A la taula prenen protagonisme els aperitius, les carns, peixos i mariscs, salses, i dolços nadalencs (torrons, massapà, neules, etc) Hi ha un aport calòric més alt provinent del menjar, el cual es suma al de l' alcohol de les begudes. No és estrany que al final d’aquestes dates hagi un augment de pes en molts de nosaltres. 

El nostre cos té que suportar una càrrega més abundant d’aliments, amb uns nutrients més difícils de digerir. Tot el sistema digestiu i el metabolisme del cos  són sol·licitats a una demanda d’esforç extra. Encara que el més apropiat seria respectar un equilibri alimentari i nutricional per no sobrecarregar l’organisme, si no el podem evitar, sí podem ajudar al cos a afrontar aquest dur treball.

Recomanacions

-No deixar de prendre verdures i llegums, que són font de fibra. Acompanyant els plats principals, la fibra ajuda a reduir l’absorció de greix i sucre.

-Prendre racions moderades durant els àpats. Menjar d’acord amb les necessitats.

-Mastegar bé els aliments abans d’empassar-se’ls. Facilita la digestió.

-Reduir aliments irritants: vinagre, cafè, bitxo, all, salses  picants. 

-Substituir algun àpat per fruita. Així incloem aquest aliment i restringim les calories del dia.

-Alternar consum d'alcohol amb aigua. Moderem la ingesta d’alcohol i, a més a més, evitem la deshidratació que produeix l’alcohol.

-Substituir  els aperitius inicials (rics en greix, carbohidrats refinats i sal) per verdura, o bé anar directament al plat principal.

-Moderar el consum de dolços a una petita porció al dia. No fa falta gastar-los tots per Nadal, es conserven durant temps i és posible anar-los consumint a llarg del nou any.  I si sou dels que no mengeu dolços  millor.

-Fer exercici per milorar els nivells de greix i sucre en sang, a més d’altres paràmetres fisiològics. 

Consells


-Fer dejunis intermitents. Aconseguirem deixar descansar el nostre sistema digestiu i metabolisme. Un cas és el dejú 16/8. Consisteix a fer la presa d’aliments  durant 8 hores de les 24 que té el dia, mentre es fa dejuni durant 16 hores. Una manera d’aplicar-lo podria ser no menjar més enllà de les 5 o 6 de la tarda i  tornar a prendre aliments a l’endemà al matí, transcorregudes 16 hores últim àpat.


-Prendre batuts vegetals pel matí. Ens assegurem de prendre verdures i nutrients essencials, com fibra, vitamines i minerals. Fer-ho al matí en dejú té un efecte depuratiu pel cos. Un exemple de batut: 1 remolatxa, 3 fulles de col, 1 poma, 1 pastanaga, ½ suc de llimona, 1 tros d’àloe vera. 

-Prendre herbes que facilitin la digestió, que produeixin una secreció dels sucs digestius: anís, menta, romaní, herba lluïsa, melissa
 

-Prendre herbes que afavoreixin digestió de greixos. Són plantes que ajuden a fetge i a la vesícula biliar: carxofa, boldo, card marià, dent de lleó

-Prendre herbes que protegeixin la mucosa digestiva: camamilla, regalèssia, passiflora, àloe vera



Totes aquestes herbes poden prendre’s barrejades en una infusió.  Per exemple: anís, card marià, menta, regalèssia, farigola. Infusionar durant 10 minuts en un recipient tapat i prendre després dels àpats.  


I quan estigueu sadollats i feliçment satisfets, i sobri menjar, guardeu-lo per una altra ocasió conservant-lo adequadament. Evitem desperdiciar menjar i llençar-lo a les esombraries.   


Bones Festes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada