dimecres, 29 de gener del 2020

Ambient obsogènic III: alta disponibilitat productes alimentaris poc saludables

Continuant amb la sèrie d'entrades sobre l'ambient obsogènic, avui toca parlar d'un altre factor que contribueix a l'obesitat: l'alta disponibilitat de productes alimentaris poc saludables.


Classificació aliments


Abans d'entrar en matèria, m'agradaria deixar clara la terminologia utilitzada.

Quan parlo d'aliments, em refereixo a aliments frescs, o poc transformats, que pràcticament conserven el seu aspecte i propietats originals  (conserves, verdures congelades, etc) 

Si empro producte alimentari, vull indicar que es tracta d'aliments que han estat transformats, i que depenent del grau podem distingir entre processats i ultraprocessats. Es tracta d'aliments que a causa de la  transformació, el seu aspecte final i propietats no recorden a l'aliment original (embotits, cereals d'esmorzar, gelats, etc)

Aquesta distinció és subjectiva, però amb això vull transmetre la importància de valorar quins aliments o altres consumim depenent del grau de transformació. Existeix, no obstant, una classificació consensuada internacionalment que s'anomena sistema NOVA

El sistema NOVA fa una classificació dels aliments  en categories atenent al grau de processament: d'1 a 4, que correspon de menor a major processament. Aquí es pot veure  una infografia que il·lustra les categories. 
 

Cornucòpia alimentària


En els països desenvolupats s'ha aconseguit una gran fita al deixar endarrera l'escassetat d'aliments, un greu problema en el passat, i present en països amb menys recuros econòmics.  Paral·lelament, a l'augment de la disponibilitat d'aliments, tan en varietat, en quantitat com en temps , hi ha hagut una millora de la seguretat amb l'establiment de mesures de control sanitaris.  Avui en dia, això fa que disposem d'una oferta amplíssima d'aliments i productes alimentaris segurs com mai abans vista.

No obstant, aquesta oferta alimentària està cada vegada més copada per productes alimentaris: aliments processats o ultraprocessats sintetitzats per la indústria alimentària. 

Impulsats per una agressiva publicitat financiada pels fabricants, i una distribució expansiva, aquest productes es troben gairebé arreu:  centres escolars, centres sanitaris, benzineres,  cafeteries, bars, supermercats, comerços d'alimentació, forns de pa, restaurants, màquines expenedores, sense citar els medis de comunicació on s'anuncien.

La seva omnipresència és una de les raons que implulsa que siguin l'opció preferent de compra i consum per una gran majoria de la població. A més, es suma la seva percepció de  baix cost, i l'atractiu de la seva presentació, amb eslògans originals, imatges atractives, envasos de disseny, etc.

 

Qualitat nutricional 


En ser productes, i per tant, transformacions d' aliments, no només han perdut l'aspecte, sinó moltes propietats originals, a la vegada que han guanyat d'altres com a resultat del procés.  I la realitat, després d'analitzar el resultat, és que la gran majoria d'aquests productes presenten pitjors qualitats nutricionals.

El fet s'explica per si sol llegint l'etiquetatge d'ingredients. En la majoria dels casos trobem una sèrie d'ingredients que es repeteixen invariablment: sucre (totes les versions), sal, i greix (animal o vegetal) El motiu és clar, són ingredients molt fàcils d'obtenir, de baix cost, i que doten al producte d'una alta palatabilitat, cosa que els fa sabrosos, plaents, i que, per tant,  sigui molt difícil  parar de menjar-ne.

La indútria coneix aquest poder quasi adictiu d'aquests ingredients i per això ho explota. LLurs productes són més gustosos, agradables, atractius sí, però es perd valor nutricional. Aquests productes tenen un perfil calòric alt en molts casos, i una escassetat de nutrients, aixi com una nul·la composició d'altres compostos presents en els aliments originals i que aporten propietats interessants (flavonoides, polifenols, fibra, etc)  


No treuen la gana

 
Sumat al fet de ser plaents per la seva composició, cosa que contribueix al seu consum,  estudis mostren que també presenten menys sacietat:  triguen més a omplir-nos i a desencadenar els mecanismes biològics d'afartament.  Aquest fenòmen sembla estar relacionat amb el seu alt processament, junt amb l'absència de nutrients saciants en la seva composició, cas de la fibra o proteïnes. A resultes d'això, s'acaba consumint més quantitat, i  més calories. Una negatiu efecte que no compensen altres verions d'aquests  mateixos productes que s'anuncien com a  baixos en calories: verions light, per exemple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada