Seguint amb la temàtica de la llet de vaca i lactis, avui toca parlar sobre la relació entre el seu consum i les malalties amb més prevalença en la nostra societat. Això és el que diuen els estudis fins el moment:
Malalties cardiovasculars
En general, hi ha una correlació entre el consum de lactis i una menor incidència de malalties cardiovasculars com recullen els estudis següents:
- Association of dairy intake with cardiovascular disease and mortality in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study (2018)
- “Dairy consumption and CVD: a systematic review and meta-analysis” (2016)
- “Dairy consumption and risk of cardiovascular disease: an updated meta-analysis of prospective cohort studies” (2015)
- “Dairy foods and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies” (2014)
- The effects of changing dairy intake on trans and saturated fatty acid levels- results from a randomized controlled study" (2014)
- "The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease" (2013)
- "Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies" (2011
Encara que sí apareixen diferències de pes entre els consumidors de llet entera i desnatada. Segons l'estudi de dalt es detecta un petit augment de pes en els consumidors de tots dos tipus de llet, encara que reduït, però crida l'atenció que sigui el doble en aquell grup amb lactis desnatats. Igualment, els que prenen lactis enters mostren una reducció del contorn de cintura significatiu (cosa que no passa amb els desnatats) amb la qual cosa el lleuger aument de pes no sembla tan important.
Obesitat
En aquesta revisió d'estudis observacionals, no es va trobar correlació entre lactisrics en greix i obesitat. De fet, la major part d'ells (11 de 16) va trobar una correlació inversa, cosa que significa que les persones amb més ingesta de lactis rics en greix, més prims estaven o més pes perdien. Paral·lelament, no s'aprecia que els productes desnatats o baixos en greix afavoreixin menor pes o ajudin a prevenir l'obesitat.
Diabetis
La revisió anterior pel que fa a la relació entre consum de lactis rics en greix i diabetis tipus 2 mostra que en 3 de 8 hi ha una correlació inversa: més lactis amb greix, menys diabetis. En la resta d'estudis no es va trobar cap relació. Respecte el consum de lactis baixos en greix, també va revelar una associació inversa o cap.
- Milk products, insulin resistance syndrome and type 2 diabetes (2009)
- The consumption of milk and dairy foods and the incidence of vascular disease and diabetes: an overview of the evidence(2010)
En ambdós estudis apareix una relació inversa entre lactis i diabetis tipus 2 i síndrome metabòlic, és a dir, a més lactis, menys diabetis
Salut metabòlica
Sobre la salut metabòlica, d'un total d' onze estudis revisats, la majoria van mostrar millors indicadors entre les persones amb una ingesta de lactis amb nivells alts de greix. La resta d'estudis no va trobar relació significativa, i només un, una relació negativa amb un indicador pitjor.
Càncer
Els resultats mostren que hi ha una correlació inversa entre lactis i càncer de pit: a més lactis, menys incidència d'aquest tipus de càncer.
- Colorectal cancer and nonfermented milk, solid cheese, and fermented milk consumption: a systematic review and meta-analysis of prospective studies (2014)
- Dairy products and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies (2012)
En els tres estudis anteriors apareix una relació inversa. Major consum de lactis s'associa a un menor índex de càncer colorectal.
La investigació en aquest darrer no mostra cap relació entre el consum de lactis i el càncer de vesícula
Aquesta revisió mostra que hi ha un lleuger augment del risc de càncer de pròstata en aquells homes que més lactis consumeixen. En concret, un risc relatiu del 9% respecte als que menys lactis ingereixen. I també s'observa que el risc augmenta un 7% per cada 400 g diaris d'aliment consumit.
Curiosament, la relació varia segons el tipus de lacti ingerit:
- El consum de llet entera no mostra cap relació, ni bona, ni negativa.
- Contràriament, la llet semidesnatada, mostra un augment del risc relatiu del 14% entre els que més prenien comparat amb els que menys, i un augment del 6% per cada 200g diaris de consum, que s'estabilitza als 300-400g.
- El consum de formatge va mostrar un augment del risc relatiu del 7% i un augment del 10% per cada 50g de consum diaris.
- En el iogurt, el risc relatiu era del 12%, amb un augment del 8% per cada 100 g d'ingesta diària.
- Respecte altres lactis, els estudis eren escassos i no es va veure associació, cas de la mantega o gelats.
Vist els resultats de l'estudi anterior hem de relativitzar l'efecte dels lactis en el desenvolupament del càncer de pròstata. Perquè en l'estudi es parla del risc relatiu, el qual compara l'aparició de càncer entre persones amb més i menys consum de lactis. Això no significa que els que van consumir menys lactis no patissin càncer, atès que en tots dos grups va haver casos de càncer de pròstata. I en global, la majoria de persones en tots dos grups no va desenvolupar càncer. A més, hi ha diferències significatives segons el tipus de lacti ( la llet entera o gelats no mostren cap risc)
Conclusió
De moment, la majoria d'estudis , o bé veuen una associacó favorable, o bé cap relació negativa entre el consum de lactis i malalties cardiovasculars, la diabetis, l' obesitat , o bé el càncer. Només en el càncer de pròstata hi ha un petit risc,encara que baix, i no general per tots els tipus de lactis (la llet entera i els gelats no mostren cap efecte) Per tant, és infundat afirmar que el consum de lactis sigui perjudicial, i menys, no recomanar el seu consum vist les proves a favor, i que he intentat mostrar en anteriors entrades: estudis sobre els efectes de la llet entera i la llet desnatada sobre diferents marcadors i malalties, les propietats nutricionals de la llet tractada, la presència de contaminants en la llet
Amb el que diu l'evidència científica, no cal prestar atenció al que diuen altres fonts que no aporten cap tipus de prova. La llet, i els lactis en general, com qualsevol aliment, no són indispensables, sens dubte, però poden fer més rica la nostra dieta amb poc cost i sense efectes perjudicials per a la salut, el que importa al cap i a la fi.
Salut i bons aliments!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada